Wat is de wettelijk toegestane maximale aslast?
De aslast is het het maximaal toegestane gewicht dat op de Smesh-E-Axle kan worden geplaatst.
Voor de proof-of-concept Axle hebben we een theoretische maximale belasting van 16.000 kg berekend.
De technische aslast is voor de huidige versie 12.000 kg, meer dan genoeg gezien het Nederlandse maximaal toegestane gewicht van 11.500 kg. Veiligheid staat voorop!
Toekomstige versies zullen worden ontworpen op basis van het gewicht dat de as moet dragen.
Wanneer is de Smesh-E-Axle op de markt beschikbaar?
Voordat de Smesh-E-Axle in productie wordt genomen gaan we deze eerst uitgebreider testen, valideren en demonstreren onder reële omstandigheden. De praktijktest staat gepland voor 2022.
Waarom gebruikt Smesh-E-Axle twee kleine elektromotoren?
We gebruiken twee 105 kW permanent magnet axial flux synchronous motoren die het vermogen in cascade aan de zware vrachtwagen leveren. Door de motoren te integreren in de e-as bereiken we een ongeëvenaard rendement.
De motoren draaien parallel met de wielen in tegenstelling tot loodrecht, en deze configuratie elimineert parasitaire verliezen veroorzaakt door tandwielen en assen voor de achteras.
Wist je dat zelfs een motor van 105 kW meer dan krachtig genoeg is om een zware vrachtwagen op snelheid te houden? Daarom gebruiken we beide motoren alleen om te accelereren, remenergie te regenereren en bergopwaarts te rijden. Als het voertuig eenmaal op snelheid is, wordt het overschot aan vermogen geëlimineerd door één motor uit te schakelen, hierdoor neemt de efficiëntie nog verder toe!
Het nominale vermogen is 105 kW, dus hoeveel piekvermogen produceren deze motoren?
Dat doen ze niet want piekvermogen vernietigt de efficiëntie. Wanneer u de e-motor boost en het vermogen verdubbelt van 105 kW nominaal naar 210 kW piek, dan verdubbelt het energieverbruik niet, maar vervijfvoudigt het! In plaats daarvan gebruiken we onze gepatenteerde 8-speed SmeshGear-transmissie om een hoog koppel naar de wielen te creëren bij een laag energieverbruik.
Wat is de levensduur van de Smesh-E-Axle?
Een elektrisch aangedreven vrachtwagen is veel minder complex dan een vrachtwagen met traditionele diesel brandstofmotor. Elektrisch bevat veel minder bewegende onderdelen waardoor onderhoud en reparatie volgens de Bovag 65% lager liggen. Daar staan wij achter.
Wij garanderen dat de Smesh-E-Axle 1 miljoen kilometer meegaat, én verwachten een technische levensduur van minstens 2 miljoen kilometer.
Wat is het effect op de onafgeveerde massa van de vrachtwagen?
Ondanks dat de Smesh-E-Axle geïntegreerde versnellingen en motoren heeft blijft het totale gewicht ongeveer gelijk aan de standaard achteras van een vrachtwagen. Het totale gewicht van de aandrijflijn wordt echter wel met meer dan 50% gereduceerd!
Hoe snel kan de vrachtwagen met Smesh-E-Axle optrekken?
Een vrachtwagen met Smesh-E-Axle trekt snel genoeg om vlot met het verkeer mee te kunnen en doelmatig de taak uit te voeren waar de vrachtwagen voor wordt ingezet.
Te snel optrekken leidt tot overmatige slijtage van banden, wegdek, accu’s en motoren. Daarnaast wordt de energieconsumptie onnodig verhoogd. Milieu en rendement profiteren beiden van de Smesh-E-Axle.
En de chauffeur? Die rijdt heel ontspannen dankzij schokloos schakelen onder vollast.
Heeft de Smesh-E-Axle regeneratieve remmen?
Ja. De Smesh-E-Axle is OEM compatible en gebruik de remmen van de truckfabrikant. Belangrijk bijkomende voordeel is dat de Smesh-E-Axle onder volle belasting schakelt tijdens acceleratie en afremmen. Hierdoor wordt er meer energie teruggewonnen.
Dat betekent meer actieradius, minder onderhoud en meer veiligheid.
Voor welk type voertuigen is de Smesh-E-Axle geschikt?
De Smesh-E-Axle is ontworpen om vrachtwagens te elektrificeren. Van lokale distributie tot internationaal vervoer en zwaar transport.
Hoe werkt de SmeshGear transmissie?
SmeshGear is op een eenvoudige en betrouwbare manier mechanisch schakelen zonder rendementsverlies.
De SmeshGear transmissie is ontwikkeld om het mogelijk te maken een motor op maat te maken. Deze levert op het juiste moment het juiste vermogen waardoor er een betere controle en beheersing van de vrachtwagen ontstaat. Deze technologie is internationaal gepatenteerd.
Hoe de SmeshGear werkt?
Hefbomen maken van een kleine kracht een grote. Een tandwiel is eigenlijk een draaiende hefboom en maakt van een kleine draaikracht, een grote draaikracht (koppel). Als je wegrijdt zorgt een compact tandwielstelsel er voor dat er een grote draai- en dus wegrijdkracht ontstaat. En dat zonder de elektromotor over te belasten, wat beter is voor de levensduur. De SmeshGear zorgt er dan voor dat dit tandwielstelsel ‘uitgeschakeld’ wordt, waarop vervolgens een hoge snelheid gehaald kan worden zónder enig tandwielverlies. Dit uit- en inschakelen van het compacte tandwielstelsel gaat gewoon tijdens het draaien, ofwel, onder volle belasting tijdens acceleratie en afremmen. In de praktijk voel je er nagenoeg niets van.
De basis van de SmeshGear transmissie is een planetair tandwielstelsel met een rendement van minstens 97,6%. Als de transmissie niet nodig is dan schakelt deze door middel van koppelingsplaten het tandwielstelsel uit (zonnewiel en planeetdrager worden gekoppeld) en draait het geheel wrijvingsloos, dus met 100% rendement in de 1op1 stand vanaf 49 km/u.

Dankzij de SmeshGear blijft uw voertuig optimaal presteren bij maximale efficiëntie.
Hoeveel versnellingen heeft de Smesh-E-Axle?
Wist je dat een versnelling eigenlijk een vertraging is? Het klinkt wat vreemd maar een versnellingsbak vertraagt de snelheid. De 1e versnelling vertraagt het meest en de laatste versnelling vertraagt het minst en hierdoor versnelt het voertuig.
De Smesh-E-Axle heeft in totaal 8 versnellingen, en waarom 8? Omdat de elektromotor dan bij variërende belasting en snelheid toch maximaal in het optimale toeren werkgebied kan opereren. Bijkomend voordeel is dat de motor uitsluitend op nominaal vermogen belast wordt. Zo dragen de versnellingen bij aan het verhogen van de efficiëntie.
Zijn versnellingen nuttig als een elektromotor prima vanuit stilstand kan optrekken en ook hoge toerentallen kan draaien?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, leveren versnellingen een aanzienlijke efficiëntie verbetering voor elektromotoren op.
Elk voertuig werkt met verschillende snelheden en de motor, zowel verbrandingsmotor als elektromotor, heeft een optimaal toeren werkgebied waarbij de motor het sterkst en/of meest efficiënt is. En dat werkgebied varieert ook nog eens afhankelijk van de belasting. Een voorbeeld ter verduidelijking:
Als je optrekt, moet de grootste kracht op de wielen ontstaan. Gelukkig is de elektromotor daar het sterkst! Klopt dat? Ja, maar niet sterk genoeg! Een elektromotor geeft je al zijn kracht en koppel vanaf het moment dat je begint, maar er zal een mechanische vertraging moeten zijn. Het nadeel van die vertraging is dat de topsnelheid lager is en het hoge rendementsgebied zelfs nog veel meer lijdt.
Stel je voor dat je voertuig 40 ton weegt, dat is een grote massa om ineens in beweging te zetten. Het gebruik van versnellingen vergroot het koppel totdat het voertuig beweegt. Versnellingen zorgen er dus voor dat de twee werkterreinen, het ‘wegrijden’ en ‘op snelheid blijven’ allebei hun eigen vertraging hebben. Dit voorkomt schade, verhoogt de levensduur van batterijen, maakt efficiënter gebruik van motorvermogen en opent de deur voor kleinere motorcapaciteit en meer actieradius.
Meer efficiëntie, meer kracht en minder slijtage. Daarom zijn transmissies ook nodig voor elektromotoren.
Waarom is de Smesh-E-Axle zuiniger dan andere elektrische aandrijfassen?
De Smesh-E-Axle is ontworpen met efficiëntie als uitgangspunt. In onze elektrische aandrijflijn zijn de motoren én gepatenteerde SmeshGear versnellingen geïntegreerd in de achteras waardoor de gehele aandrijving in één lijn ligt. Haakse overbrengingen behoren tot het verleden en alle energie stroomt in een lineaire beweging naar de wielen. Daar bovenop zijn er nog meer efficiëntie verhogende innovaties toegepast:
- Dankzij SmeshGear én slim motor management blijven de elektromotoren in het optimale toeren werkgebied.
- Is het vermogen niet nodig? Dan schakelt één motor uit om de efficiëntie te verhogen!
- SmeshGear versnellingen hebben een rendement van 100% vanaf 49 km/u.
- Minder accu’s en kleinere motoren volstaan om de gewenste prestaties te leveren.
- Verhoogde remenergie regeneratie dankzij schokvrij terugschakelen onder vollast.
Zo ontstaat de meest efficiënte vrachtwagen aandrijflijn, wat ons betreft wordt dit snel de nieuwe standaard.
Heb je een andere vraag voor ons?