Hoe werkt deze innovatie nu precies?


Er wordt momenteel hard gewerkt aan de bouw van de eerste Smesh-E-Axle voor vrachtwagens. De klok tikt af naar het moment in 2020 dat het 1e prototype van de as gereed is en wij het gaan testen, valideren en demonstreren onder reële omstandigheden.

13
6
0
43
27

Weeks

Days

Hours

Minutes

Seconds

Maar hoe is de Smesh-E-Axle precies opgebouwd?

Daar zijn wij graag heel open in: 2 elektro motoren, 5 gepatenteerde SmeshGear versnellingsbakken, 2 eindvertragers en dat alles in één as met een diameter van slechts 32 centimeter. Uiteraard compatibel met OEM vrachtwagens van alle bekende merken.

Vanwege het rendement wordt er gewerkt met 2 motoren, in de afbeelding hieronder zijn deze in het groen weergegeven. Eén motor is al voldoende om een 50 tons vrachtwagen op een kruissnelheid van 85 km/h te houden. De tweede motor is er extra om te accelereren, af te remmen op de motor, remenergie te regenereren en ook de bergpas, brug of helling op te komen.

In de afbeelding hierboven zijn de 5 SmeshGear versnellingsbakken in het blauw weergegeven. Een motor levert vermogen, dat is kracht maal toerental, en de SmeshGear versnellingen zetten dat vermogen om. Bij het optrekken is dat veel kracht en weinig toeren, en tijdens het accelereren gaan we in 8 stapjes uiteindelijk naar normale kracht en een normaal toerental bij kruissnelheid. Dankzij SmeshGear én slim motor management blijven de elektromotoren in het optimale toeren werkgebied opereren.

Een ander sterk punt van de SmeshGear is dat op het moment de tandwielen van de versnellingen niet meer nodig zijn, ze buitenspel worden gezet. Ze doen niet meer mee en leveren geen weerstand op. Dat levert veel efficiëntie winst op, zeker op de lange afstand.

Maar het mooiste is dat we deze technologie al eerder hebben toegepast zoals in de Multi Tool Trac landbouw tractor, Trefecta e-bike, Noah circulaire auto en de Storm motorfiets, beiden van TU Eindhoven.


De voordelen hebben zich in de praktijk bewezen en nu is het tijd om op te schakelen naar het echte grote werk, 50 tons vrachtwagens met een indrukwekkende trekkracht van 14 ton. Wat is techniek toch mooi.

Meer weten?