KOPPEL, VERMOGEN & EFFICIENCY

Het unieke is dat de gehele aandrijving in één rechte lijn ligt. Met volledig geïntegreerde motoren én versnellingen is onze innovatieve elektrische vrachtwagen aandrijflijn een wereldprimeur.

De alles-in-één configuratie elimineert de gehele aandrijflijn voor de achteras, inclusief alle tandwieloverbrengingen die weerstand en efficiëntieverliezen veroorzaken. Door de motoren in de as te integreren hebben we het kortst mogelijke pad gecreëerd om koppel aan de wielen te leveren, en dat is wat een truck voortbeweegt. Om de efficiëntie verder te verhogen, draaien de motoren parallel met de wielen en zorgen de meervoudige versnellingen ervoor dat de motoren in hun optimale toeren werkgebied blijven. Dit is in een notendop hoe de beschikbare e-power op de meest efficiënte manier wordt omgezet in mechanische energie.

Hoe is deze innovatieve vrachtwagen eAxle nu precies opgebouwd? Het patent is inmiddels aangevraagd dus hier is hoe het werkt:

  • 2 elektromotoren
  • 5 gepatenteerde SmeshGear versnellingsbakken
  • 2 eindvertragers

en dat alles in één as met een diameter van slechts 32 centimeter. Uiteraard compatibel met OEM vrachtwagens van alle bekende merken.

Vanwege het rendement wordt er gewerkt met 2 motoren, in de afbeelding hieronder zijn deze in het groen weergegeven. Eén motor is al voldoende om een 50 tons vrachtwagen op een kruissnelheid van 85 km/h te houden. De tweede motor is er extra om te accelereren, af te remmen op de motor, remenergie te regenereren en ook de bergpas, brug of helling op te komen.

elektrische vrachtwagen aandrijving Smesh-E-Axle
Met volledig geïntegreerde motoren én versnellingen is de innovatieve Smesh-E-Axle vrachtwagen eAxle een wereldprimeur.

Op de afbeelding hierboven zijn de 5 SmeshGear versnellingsbakken in het blauw weergegeven. Een motor levert vermogen, dat is kracht maal toerental, en de SmeshGear versnellingen zetten dat vermogen om. Bij het optrekken is dat veel kracht en weinig toeren, en tijdens het accelereren gaan we in 8 stapjes uiteindelijk naar normale kracht en een normaal toerental bij kruissnelheid. Dankzij SmeshGear én slim motor management blijven de elektromotoren in het optimale toeren werkgebied opereren.

Een ander sterk punt van de SmeshGear is dat op het moment de tandwielen van de versnellingen niet meer nodig zijn, ze buitenspel worden gezet. Ze doen niet meer mee en leveren geen weerstand op. Dat levert veel efficiëntiewinst op, zeker op de lange afstand.

Maar het mooiste is dat we deze technologie al eerder hebben toegepast zoals in de e-OX landbouwtractor, Trefecta e-bike, Noah circulaire auto en de Storm motorfiets, de laatste 2 zijn van TU Eindhoven.


De voordelen hebben zich in de praktijk bewezen en nu is het tijd om op te schakelen naar het echte grote werk, 50 tons vrachtwagens met een indrukwekkende trekkracht. Wat is techniek toch mooi.

Meer details weten?