Transporteurs staan voor de uitdaging om de uitstoot van CO², stikstof en geluid te reduceren. Smesh-E-Axle is opgericht vanuit het idee om de verduurzaming van zware vrachtwagens te versnellen.

Vandaag de dag ligt de focus op verduurzaming van licht en stedelijk transport. Langzaam aan zie je op straat de eerste vrachtwagens rijden op duurzame energiedragers zoals waterstof, batterijen en alternatieve (bio-)brandstoffen.
Weet je wat deze technologieën met elkaar gemeen hebben? De elektrische aandrijflijn!

Om bij zwaar transport en langeafstandsvervoer de overstap van Diesel brandstof naar duurzame energiedragers te kunnen maken zoeken ondernemers naar vrachtwagens die rendabel én praktisch inzetbaar zijn.

DE UITDAGING

In theorie is een elektrisch aangedreven vrachtwagen veel energiezuiniger dan de diesel uitvoering. In de praktijk blijkt echter het tegendeel.
Dit komt omdat de ‘duurzame’ vrachtwagens die nu op de markt worden gebracht zijn gebouwd op basis van een aandrijflijn die ruim 100 jaar geleden is bedacht voor een diesel vrachtwagen. De beperkingen die hierdoor ontstaan worden opgelost door veel meer motorvermogen toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik stijgt waardoor de range kleiner wordt. Dit wordt opgelost door meer batterijen of grotere waterstoftanks toe te voegen. Hierdoor neemt het voertuiggewicht toe en is er nog meer vermogen en energie nodig om de gewenste prestaties te leveren. De negatieve vicieuze cirkel is in gang gezet.

DE OPLOSSING

Iedereen is het er over eens dat elektrisch aandrijven de toekomst heeft. Maar doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg omdat er veel energie en geld verloren gaat in de aandrijflijn. Na 100 jaar trouwe dienst is het tijd om te breken met de traditionele vrachtwagen aandrijflijn: Groot, zwaar, inefficiënt.
Onze medeoprichter Leon Lauwers is terug naar de tekentafel gegaan en heeft een compleet nieuwe aandrijflijn ontwikkeld. Eén met efficiëntie als uitgangspunt en past bij de uitdagingen van deze tijd.

“In eenvoud schuilt de grootste kracht om duurzame oplossingen
voor grote vraagstukken te creëren.”

Leon Lauwers | Uitvinder van de Smeshgear

Om dit idee in de praktijk te brengen is een samenwerkingsverband opgericht dat bestaat uit een team van bedrijven en professionals, ieder met specialistische kennis op het eigen vakgebied. Wat ons bindt is de passie om samen innovatie praktisch toepasbaar te maken.

De nieuwe norm in vrachtwagen aandrijftechniek heet Smesh-E-Axle en eigenlijk is het heel simpel: een elektrische aandrijflijn die veel efficiënter én krachtiger is, ongeacht welke energiedrager er gebruikt wordt.

Alle energie gaat één kant op: De juiste.

Meer weten over het team?