Transporteurs staan voor de uitdaging om de uitstoot van CO², stikstof en geluid te reduceren. Smesh-E-Axle is opgericht vanuit het idee om de verduurzaming van zware vrachtwagens te versnellen.

Vandaag de dag ligt de focus op verduurzaming van licht en stedelijk transport. Langzaam aan zie je op straat de eerste vrachtwagens rijden op duurzame energiedragers zoals waterstof (FCEV) of batterijen (BEV). Weet je wat deze technologieën met elkaar gemeen hebben?
De elektrische aandrijflijn!

Om bij zwaar transport en langeafstandsvervoer de overstap van Diesel brandstof naar duurzame energiedragers te kunnen maken zoeken ondernemers naar vrachtwagens die rendabel én praktisch inzetbaar zijn.

DE UITDAGING

In theorie is een elektrisch aangedreven vrachtwagen veel energiezuiniger dan de diesel uitvoering. In de praktijk niet.

Dit komt omdat de ‘duurzame’ vrachtwagens die nu op de markt worden gebracht zijn gebouwd op basis van een aandrijflijn die ruim 100 jaar geleden is bedacht voor een diesel vrachtwagen. Dit levert beperkingen op in rijeigenschappen en zorgt voor een hoog energieverbruik. Door meer batterijen of grotere waterstoftanks toe te voegen wordt er iets meer range behaald. Echter neemt het voertuiggewicht verder toe en is er meer vermogen en energie nodig om de gewenste prestaties te leveren. De negatieve vicieuze cirkel is in gang gezet.

DE OPLOSSING

Iedereen is het er over eens dat elektrisch aandrijven de toekomst heeft. Maar doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg omdat er veel energie en geld verloren gaat.
Na 100 jaar trouwe dienst is het tijd om te breken met de traditionele vrachtwagen aandrijflijn: Groot, zwaar & inefficiënt.

Onze oprichter Leon Lauwers is terug naar de tekentafel gegaan en heeft een revolutionaire aandrijflijn ontwikkeld. Eén met efficiëntie als uitgangspunt en die past bij de huidige elektrificatie-uitdagingen.

“Eenvoud is de sleutel tot duurzame oplossingen voor grote uitdagingen.”

Leon Lauwers | Uitvinder van de Smeshgear

Om dit idee in de praktijk te brengen is een samenwerkingsverband opgericht dat bestaat uit een team van bedrijven en professionals, ieder met specialistische kennis op het eigen vakgebied. Wat ons bindt is de passie om samen innovatie praktisch toepasbaar te maken.

De nieuwe norm in vrachtwagen aandrijftechniek heet Smesh-E-Axle. En eigenlijk is het heel simpel:

De efficiëntste elektrische aandrijflijn die sterk én compact is, ongeacht welke energiedrager er wordt gebruikt.

Alle energie gaat één kant op: De juiste.

Meer weten over het team?